Pieczenie wołowiny w piekarniku czy na patelni ?

Pytanie na forumODP
Pieczenie wołowiny w piekarniku czy na patelni ?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2022-01-27 18:11:53
flagAktualizacja:2025-09-09 05:41:23
ID: 6581f0213dd84

Zawsze mam kłopot z dobrze przygotowanym posiłkiem z wołowiny. Gulasz jeszcze na szczęście mi wychodzi dość dobrze. Upieczenie jednak dużego kawałka wołowiny sprawia mi olbrzymi problem, ponieważ albo jest za suche albo niedopieczone. Ma ktoś może dobry sposób na wołowinę?

Porada

Aby skutecznie rozwiązać problem pieczenia wołowiny, kluczowe jest zastosowanie precyzyjnej kontroli temperatury. Proponujemy połączenie obsmażania mięsa na patelni w celu zamknięcia soków z dalszym pieczeniem w piekarniku. Należy użyć termometru do mięsa, aby monitorować temperaturę wewnętrzną, celując w odpowiedni stopień wysmażenia, na przykład około 55-60 stopni Celsjusza dla średnio wysmażonej wołowiny, co zapobiegnie zarówno przesuszeniu, jak i niedopieczeniu. Po upieczeniu, mięso powinno odpocząć zawinięte w folię, co pozwoli sokom równomiernie rozprowadzić się, zwiększając soczystość oraz kruchość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close