Przepis na ciasto bez jaj i nabiału

Pytanie na forumODP
Przepis na ciasto bez jaj i nabiału
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-12-14 09:06:50
flagAktualizacja:2025-09-09 05:43:22
ID: 6581f020ea4a4

Zostałam zaproszona na imprezę do koleżanki. Mam zrobić ciasto. Jednak mam problem. Koleżanka nie je ani nabiału, ani jajek, nie toleruje też glutenu. Zastanawiam się, jakie ciasto mogę zrobić? Macie jakiś prosty i inspirujący przepis? Może podpowiecie czym zastąpić nabiał i jajka w przepisie? Szukam czegoś naprawdę pysznego, żeby wszystkim smakowało.

Porada

Aby przygotować pyszne ciasto spełniające dietetyczne wymogi koleżanki, wolne od nabiału, jaj i glutenu, proponuję wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowe. Jaja w przepisie zastąpić można siemieniem lnianym zmieszanym z wodą lub puree z banana, nadając ciastu wilgotności, a nabiał napojami roślinnymi, jak migdałowe czy owsiane, oraz wegańską margaryną. Kluczowe jest użycie certyfikowanej mieszanki mąk bezglutenowych, dostępnej w sklepach, co zapewni odpowiednią strukturę. Dodatek wysokiej jakości kakao i gorzkiej czekolady zapewni intensywny smak, który zadowoli wszystkich gości, czyniąc deser atrakcyjnym i bezpiecznym. To proste rozwiązanie gwarantuje smaczny wypiek, idealny na przyjęcie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close