Z jakiego mięsa najlepiej robić kotlety?
| forum | Forum » Pytania kulinarne | |
| flag | Data pytania: | 2021-12-13 22:56:03 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:48:23 |
Bardzo zasmakowały mi kotlety mielone, które jadłam na obiedzie w restauracji. Chcę je przygotować w domu. W sklepie mogą zmielić dowolne mięso, ale nie wiem na jakie się zdecydować. Z jakiego mięsa wy robicie kotlety? Czy ma jakieś znaczenie tzw. grubość mielenia, bo można ją ustalić.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby uzyskać idealne kotlety mielone, proponuje się połączenie dwóch gatunków mięsa, najlepiej wieprzowiny z łopatki i wołowiny, na przykład z karkówki, w proporcji około siedemdziesiąt do trzydziestu. Taka kompozycja zapewnia daniu doskonałą soczystość, którą wnosi wieprzowina, oraz głęboki, mięsny smak charakterystyczny dla wołowiny, co jest kluczem do restauracyjnej jakości. Równie istotna jest grubość mielenia, dlatego zaleca się wybór sitka o średnich oczkach, co gwarantuje właściwą teksturę.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby uzyskać idealne kotlety mielone, proponuje się połączenie dwóch gatunków mięsa, najlepiej wieprzowiny z łopatki i wołowiny, na przykład z karkówki, w proporcji około siedemdziesiąt do trzydziestu. Taka kompozycja zapewnia daniu doskonałą soczystość, którą wnosi wieprzowina, oraz głęboki, mięsny smak charakterystyczny dla wołowiny, co jest kluczem do restauracyjnej jakości. Równie istotna jest grubość mielenia, dlatego zaleca się wybór sitka o średnich oczkach, co gwarantuje właściwą teksturę.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jakie przekąski na imprezę? » | |
| library_books Przepis na ciasto drożdżowe » | |
| library_books Która kawa jest lepsza rozpuszczalna czy mielona? » |
|