Jakich oleji silnikowych używać ?

Pytanie na forumODP
Jakich oleji silnikowych używać ?
forumForum » Pytania motoryzacyjne
flagData pytania:2022-02-11 12:23:19
flagAktualizacja:2025-09-09 05:57:23
ID: 6581f021734ac

Przy każdej wymianie oleju silnikowego mam ten sam dylemat, jakim olejem zalać silnik? Według mojej wiedzy przy sprawnym silniku stosujemy tak zwany syntetyk, z biegiem przebiegu przechodzimy na półsyntetyk a na samym końcu przechodzimy na mineralny. Czy moja wiedza jest może ograniczona?

Porada

Rozwiązaniem problemu doboru oleju silnikowego jest przede wszystkim ścisłe przestrzeganie zaleceń producenta pojazdu, zawartych w instrukcji obsługi, ponieważ specyfikacje oleju są kluczowe, nie tylko jego bazowy typ. Współczesne silniki są projektowane do pracy na olejach syntetycznych przez cały okres eksploatacji, niezależnie od przebiegu, co zapewnia optymalne smarowanie i ochronę. Przejście na oleje półsyntetyczne lub mineralne wraz z rosnącym przebiegiem jest często nieuzasadnione i może niekorzystnie wpływać na jednostkę napędową. Warto również konsultować się z autoryzowanymi serwisami lub specjalistami w celu potwierdzenia właściwego wyboru, uwzględniając normy jakościowe oraz lepkościowe.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close