Chrzestny bez bierzmowania

Pytanie na forumODP
Chrzestny bez bierzmowania
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-21 19:15:18
flagAktualizacja:2025-09-09 06:02:23
ID: 6581f01f828f3

Przyjaciel chciałby żebym został chrzestnym jego syna. Ani on, ani żona nie mają żadnych braci ani bliskiej rodziny, więc w związku z tym, że przyjaźnimy się już bardzo długo zapytał czy ja chciałbym być. Tylko, że teraz pomyślałem, że ja nie mam bierzmowania, czy mogę być chrzestnym?

Porada

Pełnienie funkcji chrzestnego w Kościele katolickim zazwyczaj wymaga sakramentu bierzmowania. W sytuacji, gdy przyjaciel prosi o zostanie chrzestnym, a kandydat nie posiada bierzmowania, kluczowe jest natychmiastowe skonsultowanie tej kwestii z proboszczem parafii, gdzie odbędzie się chrzest. Ksiądz indywidualnie rozpatrzy ten przypadek, uwzględniając brak bliskiej rodziny u rodziców dziecka. Może on udzielić dyspensy lub zaproponować alternatywną rolę, na przykład świadka chrztu. Szczera rozmowa z duszpasterzem jest niezbędna, aby znaleźć akceptowalne rozwiązanie dla wszystkich stron.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close