Jak powiedzieć mamie że mam okres?

Pytanie na forumODP
Jak powiedzieć mamie że mam okres?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-21 19:22:54
flagAktualizacja:2025-09-09 06:26:20
ID: 6581f01f82b3d

Wczoraj dostałam okres, nie wiem jak powiedzieć o tym mojej mamie, a chciałabym tylko trochę się wstydzę, nie rozmawia się u nas w domu na takie tematy, jak mam to zrobić?

Porada

Najlepszym rozwiązaniem będzie znalezienie spokojnego momentu, kiedy będziecie tylko we dwie, co zapewni poczucie bezpieczeństwa i intymności. Możesz zacząć rozmowę od delikatnego wstępu, na przykład mówiąc, że masz ważną i trochę krępującą sprawę, co przygotuje mamę na osobisty charakter wyznania. Następnie po prostu powiedz, że dostałaś okres i potrzebujesz jej pomocy oraz wsparcia w tej nowej sytuacji, chociażby przy wyborze odpowiednich środków higienicznych. Jeżeli rozmowa w cztery oczy jest zbyt trudna, skuteczną alternatywą może być zostawienie krótkiego liściku lub wysłanie wiadomości, dając mamie przestrzeń na reakcję.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close