Czy palenie marihuany to grzech?

Pytanie na forumODP
Czy palenie marihuany to grzech?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-21 23:06:59
flagAktualizacja:2025-09-09 06:09:23
Pytanie użytkownika

Poszłam na imprezę, na której jeden starszy chłopak miał marihuane, wszyscy palili więc ja też spróbowałam, bo nie chciałam odstawać od innych...Czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest grzech? Czy powinnam się z tego spowiadać?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Twoje pytanie o grzech i potrzebę spowiedzi po spróbowaniu marihuany pod wpływem presji rówieśniczej jest zrozumiałe. W kontekście wiary katolickiej, ocena grzechu uwzględnia świadomość, dobrowolność czynu oraz intencje. Czyny sprzeczne z nauką Kościoła, nawet wynikające z presji, mogą wymagać refleksji i pokuty. Najlepszym krokiem jest szczera rozmowa z kapłanem, który jako spowiednik, może indywidualnie ocenić sytuację, biorąc pod uwagę okoliczności. On wyjaśni zasady sakramentu pokuty i pomoże znaleźć drogę do pojednania oraz wewnętrznego spokoju, oferując duchowe wsparcie w tej delikatnej kwestii.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Twoje pytanie o grzech i potrzebę spowiedzi po spróbowaniu marihuany pod wpływem presji rówieśniczej jest zrozumiałe. W kontekście wiary katolickiej, ocena grzechu uwzględnia świadomość, dobrowolność czynu oraz intencje. Czyny sprzeczne z nauką Kościoła, nawet wynikające z presji, mogą wymagać refleksji i pokuty. Najlepszym krokiem jest szczera rozmowa z kapłanem, który jako spowiednik, może indywidualnie ocenić sytuację, biorąc pod uwagę okoliczności. On wyjaśni zasady sakramentu pokuty i pomoże znaleźć drogę do pojednania oraz wewnętrznego spokoju, oferując duchowe wsparcie w tej delikatnej kwestii.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Grzech to kraść :D
ilość ocen: 1
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close