Nie umiem rozmawiać z ludźmi

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-21 22:41:32 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:24:24 |
Bardzo stresuje mnie poznawanie nowych ludzi, bo nie umiem zupełnie z nimi nawiązać kontaktu i swobodnie rozmawiać... Zazdroszczę osobom, którym przychodzi to z łatwością i bez problemu. Czy można się tego jakoś nauczyć?
Rozwiązaniem problemu braku umiejętności swobodnej rozmowy z ludźmi jest stopniowe oswajanie się z sytuacjami społecznymi, zaczynając od małych kroków, takich jak krótkie rozmowy z osobami w bezpiecznym otoczeniu, na przykład w sklepie czy komunikacji miejskiej, ważne jest także ćwiczenie aktywnego słuchania i zadawania otwartych pytań, co zachęci rozmówcę do dzielenia się swoimi myślami i uczuciami, pomocne może być również uczestnictwo w warsztatach interpersonalnych, gdzie pod okiem specjalisty można rozwijać umiejętności komunikacyjne i uczyć się radzenia sobie ze stresem w sytuacjach społecznych, istotne jest również zaakceptowanie faktu, że nie każda rozmowa musi być idealna, a błędy są naturalną częścią procesu uczenia się, kluczowe jest skupienie się na budowaniu autentycznych relacji, a nie na perfekcyjnym prowadzeniu konwersacji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Tak, można!
Musisz ustalić jaki masz cel. Poznawanie nowych osób? Świetnie!
Poznawanie ludzi (interakcja z ludźmi) to umiejętność jak każda inna, którą nabywamy.
Nieużywane mięśnie zanikają. Tak samo jest z tą umiejętnością poznawania ludzi.
Musisz być gotowy/a na odrzucenia. To nie koniec świata!
Hej, każdy jest inny, ktoś może być zamyślony w swoim świecie albo być po prostu gburem.
Ty się natomiast masz nie poddawać i próbować zagadywać, np komplement dotyczący ubioru albo oczu.
Możesz zagadać o jakieś lokalnie wydarzenia, jeśli takie są w Twojej okolicy.
Próbuj na różne sposoby. Oni nie gryzą!
Ludzie bardzo lubią rozmawiać o sobie samym.. Wiesz co z tym zrobić? :-)
Pytania i zainteresowanie drugim człowiekiem. Niezbyt natrętne ale takie na luzie. Wszystkiego się nauczysz / wyczujesz.
Z resztą, rozmówca jeśli będzie Tobą zainteresowany to na pewno rozmowa pociągnie się swobodnie dalej, a i Ty nie odczujesz dużego stresu czy skrępowania.
Próbuj próbuj! Powodzenia! :-) Ocena: 0 |
library_books Toksyczna matka » | |
library_books Czy to kryzys wieku średniego? » | |
library_books Chcę mieć dziecko, ale teraz nie mogę. Jak mam sobie z tym poradzić? » |
|