Gdzie zgłosić dewastację obiektu?

Pytanie na forumODP
Gdzie zgłosić dewastację obiektu?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2022-02-17 01:27:17
flagAktualizacja:2025-09-09 06:19:22
ID: 6581f0218e902

Byłam w nocy świadkiem mazania po nowej elewacji. Grupa znanych mi nastolatków zrobiła tam coś w stylu grafitti. Nie wiedziałam dokąd zadzwonić, bałam się też bezpośredniej konfrontacji z grupą. Mogę jednak być świadkiem. Gdzie to zgłosić? Jest u nas tylko policja, nie ma straży miejskiej. Czy to będzie dobry pomysł?

Porada

Dewastację obiektu, szczególnie w przypadku braku straży miejskiej, należy zgłosić bezpośrednio na policję, funkcjonariusze przyjmą zgłoszenie i podejmą odpowiednie działania, ustalą sprawców i ocenią szkody, istotne jest przekazanie im wszystkich znanych szczegółów, jak wygląd sprawców i czas zdarzenia, można też zaoferować się jako świadek, co ułatwi postępowanie, ważne jest, aby nie narażać się na bezpośrednią konfrontację z wandalami, ale skupić się na zebraniu informacji i przekazaniu ich organom ścigania, w ten sposób można przyczynić się do ukarania sprawców i zapobiec dalszym aktom wandalizmu, takie działanie wspiera poczucie bezpieczeństwa w społeczności, demonstrując, że takie zachowania nie są akceptowane i spotykają się z reakcją.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close