Gdzie zgłosić dewastację obiektu?

forum | Forum » Pytania ogólne | |
flag | Data pytania: | 2022-02-17 01:27:17 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:19:22 |
Byłam w nocy świadkiem mazania po nowej elewacji. Grupa znanych mi nastolatków zrobiła tam coś w stylu grafitti. Nie wiedziałam dokąd zadzwonić, bałam się też bezpośredniej konfrontacji z grupą. Mogę jednak być świadkiem. Gdzie to zgłosić? Jest u nas tylko policja, nie ma straży miejskiej. Czy to będzie dobry pomysł?
Dewastację obiektu, szczególnie w przypadku braku straży miejskiej, należy zgłosić bezpośrednio na policję, funkcjonariusze przyjmą zgłoszenie i podejmą odpowiednie działania, ustalą sprawców i ocenią szkody, istotne jest przekazanie im wszystkich znanych szczegółów, jak wygląd sprawców i czas zdarzenia, można też zaoferować się jako świadek, co ułatwi postępowanie, ważne jest, aby nie narażać się na bezpośrednią konfrontację z wandalami, ale skupić się na zebraniu informacji i przekazaniu ich organom ścigania, w ten sposób można przyczynić się do ukarania sprawców i zapobiec dalszym aktom wandalizmu, takie działanie wspiera poczucie bezpieczeństwa w społeczności, demonstrując, że takie zachowania nie są akceptowane i spotykają się z reakcją.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Studia online opinie » | |
library_books Jakie studia po humanie? » | |
library_books Czy można cofnąć czas ? » |
|