Jak otworzyć stary zamek?

Pytanie na forumODP
Jak otworzyć stary zamek?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-12-13 23:03:23
flagAktualizacja:2025-09-09 06:26:20
ID: 6581f020e4b80

Dostałam od babci, gdy jeszcze żyła szkatułkę z biżuterią, niestety nie otworzyłam jej od razu, a teraz zamek chyba nie działa – klucz wchodzi, ale w ogóle nie chce się obracać. Pytałam u zegarmistrza, ale musiałby rozebrać całość, żeby wymienić zamek. Czy są jakieś metody na takie zamki, a nuż coś zadziała?

Porada

Spróbuj nasmarować zamek delikatnym olejem, na przykład WD-40, wstrzykując go ostrożnie do środka mechanizmu, poczekaj chwilę, aż olej wniknie, a następnie spróbuj delikatnie poruszać kluczem na boki i do góry, starając się go nie wyginać, możesz również spróbować lekko postukać w okolice zamka, używając gumowego młotka lub innego miękkiego przedmiotu, co może pomóc w poluzowaniu zablokowanych elementów, jeśli to nie pomoże, rozważ użycie grafitu w proszku, który jest smarem suchym i może być bardziej skuteczny w przypadku starych zamków, pamiętaj o cierpliwości i delikatności, aby nie uszkodzić mechanizmu, a w ostateczności, jeśli wszystkie domowe sposoby zawiodą, skonsultuj się z innym specjalistą, który ma doświadczenie w otwieraniu starych zamków bez ich niszczenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close