Jak prać ręczniki żeby nie śmierdziały?

Pytanie na forumODP
Jak prać ręczniki żeby nie śmierdziały?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-27 17:02:49
flagAktualizacja:2025-09-09 06:26:54
ID: 6581f0209cf53

Nie wiem co zrobiłam ostatnio źle, ale dwa dni temu prałam ręczniki i później po praniu były jakieś takie szorstkie i śmierdziały dziwną stęchlizną. Co może być powodem?

Porada

Problem nieprzyjemnego zapachu i szorstkości ręczników po praniu wynika z niewłaściwej temperatury, nadmiaru detergentu lub braku szybkiego suszenia. Zaleca się pranie ręczników w 60°C, eliminując bakterie i pleśń. Należy ograniczyć detergent i zrezygnować z płynu do płukania, zastępując go białym octem dodanym do płukania, co zmiękczy tkaniny i zadziała antybakteryjnie. Natychmiastowe i dokładne suszenie ręczników po cyklu, najlepiej w przewiewnym miejscu, zapobiegnie stęchliźnie. Regularne czyszczenie pralki, pustym praniem z octem lub sodą, jest niezbędne, by uniknąć osadów i pleśni. Stosowanie tych zasad przywróci ręcznikom świeżość i miękkość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close