Jak uniknąć smug podczas mycia okien?

Pytanie na forumODP
Jak uniknąć smug podczas mycia okien?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-22 10:02:49
flagAktualizacja:2025-09-09 06:28:20
ID: 6581f020582cd

Już nie wiem co mam robić. Na moich oknach, zwłaszcza w kuchni zostają smugi. Myłam okna przy pomocy myjki do okien i smugi wciąż zostawały. Próbowałam drogich środków myjących i smugi jak są, tak są. Macie sposoby na to, aby usunąć smugi? Co robić, żeby ich nie było? Może jakieś babcine sposoby? Niedawno się wprowadziliśmy do nowego domu.

Porada

Aby uniknąć smug podczas mycia okien, warto zacząć od dokładnego usunięcia kurzu i brudu, używając miękkiej szmatki lub odkurzacza z odpowiednią końcówką, następnie przygotować roztwór wody z octem lub płynem do naczyń, aplikując go na okna za pomocą spryskiwacza, potem przetrzeć okna czystą, miękką ściereczką z mikrofibry, wykonując ruchy pionowe lub poziome, na koniec wypolerować okna suchą szmatką lub gazetą, pamiętając o regularnej wymianie ściereczek, aby nie rozmazywać brudu. Dodatkowo, warto myć okna w pochmurny dzień, unikając bezpośredniego światła słonecznego, które powoduje szybsze wysychanie płynu i powstawanie smug, można również spróbować domowych sposobów, takich jak roztwór wody z sokiem z cytryny lub skrobią ziemniaczaną, które pomagają w uzyskaniu lśniących okien bez smug.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close