Jak usunąć plamy z trawy?

Pytanie na forumODP
Jak usunąć plamy z trawy?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-22 10:10:02
flagAktualizacja:2025-09-09 06:28:20
ID: 6581f01f8a456

Pomóżcie! Syn bawił się z kuzynami na podwórku. Nie zauważyłam, ale całe spodnie ma ubrudzone w trawie. Nie wiem czym to sprać. Dodam, że spodnie są jeansowe. Z bawełnianej koszulki trawa zeszła, ale jeansy nie wiem czym potraktować. Nie chciałabym zniszczyć spodni. Czy powinnam uprać spodnie ręcznie? Czy jednak w pralce?

Porada

Aby skutecznie i bezpiecznie usunąć plamy z trawy na jeansach, warto zastosować sprawdzoną metodę przed głównym praniem, co pozwoli uniknąć zniszczenia materiału. Najpierw należy zwilżyć czystą szmatkę lub wacik w alkoholu, na przykład spirytusie salicylowym, a następnie delikatnie pocierać zabrudzenie od zewnątrz do środka. Taki kierunek działania zapobiega rozmazywaniu się plamy, a sam alkohol skutecznie rozpuszcza zielony barwnik z chlorofilu. Po kilku minutach działania preparatu spodnie są gotowe do prania w pralce zgodnie z zaleceniami na metce, używając standardowego detergentu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close