Jak usunąć przypalenie z garnków?

Pytanie na forumODP
Jak usunąć przypalenie z garnków?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-21 09:21:20
flagAktualizacja:2025-09-09 06:29:20
ID: 6581f01f7a4e4

Kupiłam zestaw nowych garnków. Jednak na spodzie pojawia się przypalenie. Mam kuchenkę gazową, ale nie jest ona najnowsza. Garnki ze stali szlachetnej. Nie kupiłam najtańszych w markecie, a zainwestowałam w takie z porządnych materiałów, bo chciała, żeby służymy mi kilka lat. Czym mogę usunąć przypalenie, ale tak, żeby nie porysować garnków?

Porada

Aby bezpiecznie usunąć przypalenie z garnków ze stali szlachetnej, bez rysowania, proponuję kilka metod. Można zalać przypalone dno gorącą wodą z kilkoma łyżkami sody oczyszczonej, pozostawiając na kilka godzin, co zmiękczy osad. Następnie, delikatnie szorować miękką gąbką, unikając ostrych narzędzi, by nie uszkodzić powierzchni. Inną opcją jest zagotowanie w garnku roztworu octu z wodą w proporcji 1:1, który po ostygnięciu ułatwi usunięcie zabrudzeń. Dla trudniejszych plam, pastę z sody oczyszczonej i wody nałóż bezpośrednio na przypalenie, pozostaw na dłużej, a potem delikatnie zetrzyj, zachowując estetykę naczyń.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close