Moja 10letnia córka pisze z jakimś mężczyzną na Messangerze
| forum | Forum » Pytania ogólne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-13 16:23:44 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:39:20 |
Przez przypadek odkryłam, że moja córka prowadzi konwersację z jakimś mężczyzną na Messangerze. Niby nic dziwnego nie wyczytałam w tych rozmowach, ale wypytuje ją, gdzie mieszka, czy chce się spotkać, namawia do wysyłania zdjęć. Jak na razie moje dziecko żadnych z tych informacji nie podało, ale boję się, że to zabrnie za daleko. Co mam zrobić?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Należy niezwłocznie przeprowadzić spokojną rozmowę z córką, wyjaśniając zagrożenia związane z kontaktami online z nieznajomymi, podkreślając wagę prywatności, bezpieczeństwa. Konieczne jest natychmiastowe zablokowanie konta tego mężczyzny, zgłoszenie go, sprawdzenie ustawień prywatności, rozważenie kontroli rodzicielskiej. Ważne jest stałe monitorowanie aktywności dziecka w sieci, budowanie zaufania, edukowanie o bezpiecznym korzystaniu z internetu, by zapobiegać ryzykom. W razie eskalacji sytuacji, należy rozważyć kontakt z odpowiednimi służbami, na przykład policją, dla uzyskania wsparcia, ochrony.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Należy niezwłocznie przeprowadzić spokojną rozmowę z córką, wyjaśniając zagrożenia związane z kontaktami online z nieznajomymi, podkreślając wagę prywatności, bezpieczeństwa. Konieczne jest natychmiastowe zablokowanie konta tego mężczyzny, zgłoszenie go, sprawdzenie ustawień prywatności, rozważenie kontroli rodzicielskiej. Ważne jest stałe monitorowanie aktywności dziecka w sieci, budowanie zaufania, edukowanie o bezpiecznym korzystaniu z internetu, by zapobiegać ryzykom. W razie eskalacji sytuacji, należy rozważyć kontakt z odpowiednimi służbami, na przykład policją, dla uzyskania wsparcia, ochrony.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Co robić w jesienne wieczory? » | |
| library_books Mam nadopiekuńczych rodziców » | |
| library_books Jak być popularną w szkole? » |
|