Moja mama jest nadopiekuńcza, jak z nią porozmawiać?

forum | Forum » Pytania ogólne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-10 23:52:59 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:39:20 |
Moja mama jest oczywiście bez dwóch zdań wspaniałą kobietą, ale jest zdecydowanie nadopiekuńcza i zaczyna mnie to denerwować. Nie jestem już dzieckiem, studiuję i pracuję dorywczo, a ona dalej traktuje mnie jakbym była małym dzieckiem, ciągle dzwoni, wypytuje o wszystko. Jak dać jej do zrozumienia, że przesadza, tak, żeby nie było jej przykro?
Spróbuj porozmawiać z mamą spokojnie, wybierz odpowiedni moment, kiedy obie będziecie miały czas, powiedz, że doceniasz jej troskę, ale potrzebujesz więcej przestrzeni. Wyjaśnij, że jej częste telefony i pytania, choć wynikają z miłości, utrudniają ci budowanie samodzielności, podkreśl, że rozumiesz jej obawy, ale chcesz, by zaufała twoim decyzjom. Zaproponuj regularne, ale rzadsze rozmowy, ustalcie konkretne dni i godziny, kiedy będziecie mogły spokojnie porozmawiać o wszystkim, co ważne, zapewnij ją, że zawsze może na ciebie liczyć, a ty na nią, ale potrzebujesz więcej swobody, by rozwijać się i uczyć na własnych błędach, wyraź wdzięczność za jej dotychczasowe wsparcie i poproś o zrozumienie.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co oglądać w kinie? » | |
library_books Pralka dziurawi rzeczy » | |
library_books Jak rozwiązać problemy w życiu? » |
|