Moja mama twierdzi, że źle opiekuję się dzieckiem

Pytanie na forumODP
Moja mama twierdzi, że źle opiekuję się dzieckiem
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-13 16:38:23
flagAktualizacja:2025-09-09 06:39:20
ID: 6581f01f4db29

Nie mogę już znieść ciągłych uwag na temat tego, jak zajmuję się dzieckiem. Ostatnio przelała się czara goryczy. Na spacerze mama dotknęła rączek Amelki i zaczęła wydzierać się, że doprowadzę do zapalenia płuc. Już nie wiem, co mam zrobić, aby moja matka zrozumiała, że zależy mi na córce i robię wszystko, aby zapewnić jej jak najlepszą opiekę.

Porada

Konieczne jest przeprowadzenie spokojnej rozmowy z mamą, wyjaśniając, że doceniasz jej troskę, ale potrzebujesz przestrzeni na samodzielne podejmowanie decyzji dotyczących opieki nad dzieckiem, warto podkreślić, że zależy Ci na dobru Amelki i starasz się jak najlepiej, możesz zaproponować wspólne przeczytanie artykułów lub konsultację z pediatrą, aby uspokoić obawy mamy, istotne jest ustalenie granic i asertywne komunikowanie swoich potrzeb, unikając konfrontacji i skupiając się na budowaniu wzajemnego zrozumienia, pomocne może być również znalezienie wsparcia w grupie rodziców lub u terapeuty, aby poradzić sobie z emocjami i stresem związanym z ciągłą krytyką, pamiętaj, że Twoje samopoczucie ma wpływ na opiekę nad dzieckiem, więc zadbaj o siebie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close