Własna działaność jakie papiery

forum | Forum » Pytania ogólne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 08:33:30 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:52:20 |
Dojrzałam do podjęcia decyzji o założeniu własnej działalności gospodarczej. Zastanawiam się tylko jak się do tego dobrze przygotować. Pomysł na biznes mam, biznesplan również ułożony. Najbardziej przeraża mnie sam proces zakładania działalności. Czy możecie podpowiedzieć jakie papiery powinna przygotować i do jakich urzędów powinnam się udać?
Przede wszystkim należy złożyć wniosek CEIDG-1, który jest podstawą rejestracji działalności gospodarczej, można to zrobić online lub w urzędzie gminy, następnie trzeba wybrać formę opodatkowania, uwzględniając ryczałt, zasady ogólne lub podatek liniowy, warto rozważyć konsultację z księgowym, aby wybrać najkorzystniejszą opcję, potem konieczne jest założenie firmowego konta bankowego, pamiętając o zgłoszeniu go do urzędu skarbowego, w dalszej kolejności należy zarejestrować się jako płatnik VAT, jeśli przewidywane obroty przekroczą określony limit, trzeba też pamiętać o zgłoszeniu do ZUS-u w celu opłacania składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, ewentualnie należy uzyskać niezbędne pozwolenia i licencje, zależnie od rodzaju prowadzonej działalności.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Biorytm małego psa typu Maltańczyk » | |
library_books Ogłoszenia osób szukających pracy » | |
library_books Czym usunąc wosk ze świeczki z kanapy? » |
|