Jak zmienić pracę?

Pytanie na forumODP
Jak zmienić pracę?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-25 08:21:20
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
ID: 6581f01fb5b09

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmiana pracy. Pracuję w branży IT i nie jestem zadowolony z warunków pracy. Problem jest taki, że mam podpisaną klauzulę o zakazie konkurencji. Nie mogę, więc przejść do innej firmy. Czy istnieje jakiś sposób, aby obejść tą klauzulę? Czy rozwiązanie umowy za porozumieniem stron pozwoli mi zdjąć klauzulę?

Porada

Zaleca się szczegółową analizę klauzuli o zakazie konkurencji, weryfikując jej zakres, czas trwania oraz ewentualne odszkodowanie, co pozwoli ocenić jej ważność. Następnie, kluczowe jest podjęcie negocjacji z pracodawcą w celu rozwiązania umowy za porozumieniem stron, jasno określając zniesienie lub modyfikację tej klauzuli w ramach porozumienia. Niezbędna będzie także konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, który oceni egzekwowalność zakazu, doradzi w kwestii jego kwestionowania lub wynegocjowania warunków jego odstąpienia. To umożliwi bezpieczne przejście do innej firmy, unikając potencjalnych komplikacji prawnych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close