Jak podlewać kaktusy?

forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-21 09:54:32 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:56:20 |
Nie mam ręki do kwiatków i często zapominam o podlewaniu ich. Chciałabym jednak, żeby w domu było zielono, dlatego postawiłam na kaktusy. Wiem, że wymagają minimum opieki, ale jednak od czasu do czasu trzeba je podlać. Powiedzcie jak często podlewacie swoje kaktusy? Jak ilość wody będzie odpowiednia? I czy używacie specjalnych odżywek?
Aby zapewnić odpowiednią pielęgnację kaktusom, podlewanie powinno być umiarkowane, dostosowane do pory roku, częstotliwość podlewania zależy od temperatury otoczenia i wielkości doniczki, latem, gdy jest cieplej, podlewanie powinno być częstsze, ale ziemia musi przeschnąć między podlewaniami, zimą podlewanie należy ograniczyć do minimum, ponieważ kaktusy przechodzą w stan spoczynku, ilość wody powinna być niewielka, wystarczająca do zwilżenia podłoża, unikajmy zalewania kaktusów, gdyż prowadzi to do gnicia korzeni, odżywki stosujemy sporadycznie, najlepiej te przeznaczone specjalnie dla kaktusów i sukulentów, pamiętajmy, że przelanie jest gorsze niż przesuszenie, obserwujmy rośliny, reagujmy na ich potrzeby, dostosowujmy pielęgnację do indywidualnych wymagań każdego gatunku.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jaki sprzęt niezbędny do ogrodu? » | |
library_books Jak nawozić róże? » | |
library_books Zielona trawa w czasie lata » |
|