Jak przesadzić storczyki?

Pytanie na forumODP
Jak przesadzić storczyki?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-21 09:31:35
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:20
Pytanie użytkownika

Jestem wielką miłośniczką storczyków. Mam ich w domu pełno. Bardzo ładnie mi kwitną. Zauważyłam jednak, że ich korzenie zaczynają wychodzić z doniczek. Chciałabym zadbać o moje kwiaty i je przesadzić do nowych osłonek. Nie wiem tylko jak się do tego zabrać, bo nigdy tego nie robiłam. Dacie rady czego unikać podczas przesadzania storczyków?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Przesadzanie storczyków, gdy ich korzenie wychodzą z doniczek, jest kluczowe dla ich zdrowia, najlepiej wykonać je po kwitnieniu. Przygotuj przezroczystą, nieco większą doniczkę i specjalistyczne podłoże do storczyków z dobrym drenażem. Delikatnie wyjmij roślinę, usuń stare podłoże i ostrożnie sprawdź korzenie, obcinając tylko suche lub zgniłe sterylnymi narzędziami, unikając uszkodzeń zdrowych. Umieść storczyk w nowej doniczce, rozłóż korzenie, wypełnij świeżym podłożem. Po przesadzeniu nie podlewaj od razu, poczekaj kilka dni na zagojenie. Unikaj uszkadzania zdrowych korzeni, niewłaściwego podłoża i nadmiernego podlewania bezpośrednio po zabiegu dla ich pomyślnej adaptacji.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Przesadzanie storczyków, gdy ich korzenie wychodzą z doniczek, jest kluczowe dla ich zdrowia, najlepiej wykonać je po kwitnieniu. Przygotuj przezroczystą, nieco większą doniczkę i specjalistyczne podłoże do storczyków z dobrym drenażem. Delikatnie wyjmij roślinę, usuń stare podłoże i ostrożnie sprawdź korzenie, obcinając tylko suche lub zgniłe sterylnymi narzędziami, unikając uszkodzeń zdrowych. Umieść storczyk w nowej doniczce, rozłóż korzenie, wypełnij świeżym podłożem. Po przesadzeniu nie podlewaj od razu, poczekaj kilka dni na zagojenie. Unikaj uszkadzania zdrowych korzeni, niewłaściwego podłoża i nadmiernego podlewania bezpośrednio po zabiegu dla ich pomyślnej adaptacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close