Jak sadzić pomidory?

Pytanie na forumODP
Jak sadzić pomidory?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-19 14:28:26
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:48
Pytanie użytkownika

Dostałam od teściowej sadzonki pomidorów. Nie wiem kompletnie jak przygotować się do ich posadzenia w ogródku. Nie mam za dużo miejsca na pomidory, a mam dziesięć krzaków. W jakich odstępach powinnam je posadzić? Czy od razu je podwiązywać?Jak często pomidory powinny być podlewane,czy deszczówka się do tego nadaje, czy lepiej woda zmineralizowana?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponuje się przygotować glebę w ogródku, wzbogacając ją kompostem dla lepszego wzrostu. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, sadzonki pomidorów należy sadzić w odstępach około 50-60 cm, co zapewni im optymalny rozwój. Podwiązywanie krzaków jest zalecane od razu po posadzeniu, by wspierać ich pionowy wzrost. Pomidory wymagają regularnego i obfitego podlewania. Deszczówka doskonale się do tego nadaje, będąc optymalnym i ekologicznym źródłem wody. Woda zmineralizowana jest niewskazana ze względu na sole, które mogą zaszkodzić roślinom. Deszczówka to najlepszy wybór dla zdrowego nawodnienia i obfitych plonów.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponuje się przygotować glebę w ogródku, wzbogacając ją kompostem dla lepszego wzrostu. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, sadzonki pomidorów należy sadzić w odstępach około 50-60 cm, co zapewni im optymalny rozwój. Podwiązywanie krzaków jest zalecane od razu po posadzeniu, by wspierać ich pionowy wzrost. Pomidory wymagają regularnego i obfitego podlewania. Deszczówka doskonale się do tego nadaje, będąc optymalnym i ekologicznym źródłem wody. Woda zmineralizowana jest niewskazana ze względu na sole, które mogą zaszkodzić roślinom. Deszczówka to najlepszy wybór dla zdrowego nawodnienia i obfitych plonów.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close