Sadzenie krzewu, kiedy?

Pytanie na forumODP
Sadzenie krzewu, kiedy?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-26 17:06:52
flagAktualizacja:2025-09-09 07:01:38
ID: 6581f01fe7b24

Jest już dość zimno, a do mnie dopiero teraz dotarł zamówiony krzew róży. Czy jeszcze mogę go posadzić? Czy lepiej będzie wsadzić do donicy i przechować gdzieś w domu, żeby temperatura była dodatnia? Róża sporo kosztowała i nie chcę jej stracić. W dzień jest ciepło, ale nad ranem zdarzają się już niestety przymrozki.

Porada

W obliczu nadchodzących przymrozków i ryzyka utraty krzewu róży, najbezpieczniej jest posadzić go tymczasowo do donicy. Należy użyć żyznego podłoża i umieścić donicę w chłodnym, ale bezmroźnym miejscu, na przykład w nieogrzewanej piwnicy, garażu, lub na oszklonej werandzie, gdzie temperatura nie spadnie poniżej zera. Ważne jest, aby podłoże było lekko wilgotne, zapobiegając przesuszeniu korzeni. Takie przechowanie pozwoli roślinie bezpiecznie przetrwać zimę. Sadzenie do gruntu będzie możliwe wiosną, gdy ryzyko mrozów minie, zapewniając róży optymalne warunki do ukorzenienia się i dalszego wzrostu, chroniąc jej wartość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close