Stonka na kwiatach

forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-26 17:05:26 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:01:38 |
Nie wiem o co chodzi, ale na rabatach kwiatowych ciągle znajduję stonki. Wyrzucam je, ale wracają albo pojawiają się nowe. Nie mam ogrodu z warzywami, żadnych ziemniaków itd. Najbliższy sąsiad również nie ma. Skąd się bierze ta stonka i co mogę z nią zrobić poza zbieraniem, bo już mnie to denerwuje, boję się o moje kwiaty.
Problem stonki na kwiatach wymaga kompleksowego podejścia, warto rozważyć zastosowanie naturalnych wrogów stonki, takich jak ptaki drapieżne i owady pożyteczne, można również spróbować uprawy roślin odstraszających stonkę, na przykład czosnku lub aksamitek, które naturalnie odstraszą szkodniki, skuteczne może być także użycie preparatów ekologicznych na bazie pyretryn lub neem, jednak należy pamiętać o ich ostrożnym stosowaniu, aby nie zaszkodzić innym owadom, w przypadku braku poprawy konieczne może być zastosowanie środków chemicznych, ale tylko w ostateczności i zgodnie z instrukcją, kluczowe jest monitorowanie rabat i szybka reakcja na pojawiające się szkodniki, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się stonki.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Kiedy opryskiwać drzewka? » | |
library_books Jaką kosiarkę wybrać? » | |
library_books Jak dbać o storczyki żeby długo kwitły? » |
|