Podatek liniowy i czy ogólne zasady?

forum | Forum » Pytania podatkowe | |
flag | Data pytania: | 2021-12-07 14:40:48 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:04:17 |
Przez długi czas prowadzę działalność gospodarczą i zawsze rozliczałem się na zasadzie książki przychodów i rozchodów. Od pewnego czasu znajomi próbują mnie przekonać do przejścia na podatek liniowy. Nie jestem do tego przekonany i prosiłbym Was o podpowiedź w tym temacie tak bardzo mnie interesującym.
Proponujemy przeprowadzenie szczegółowej symulacji finansowej, która pozwoli obiektywnie ocenić opłacalność podatku liniowego w Pana konkretnej sytuacji. Analiza powinna uwzględniać prognozowane przychody oraz koszty ich uzyskania, ponieważ to właśnie relacja tych dwóch wartości ma kluczowe znaczenie. Należy również zweryfikować możliwość korzystania z ulg podatkowych, takich jak ulga na dziecko czy wspólne rozliczenie z małżonkiem, gdyż podatek liniowy często wyklucza te preferencje. Konieczne jest także obliczenie wpływu składki zdrowotnej na ostateczne zobowiązanie podatkowe w obu wariantach. Dopiero tak kompleksowe porównanie da jednoznaczną odpowiedź, która forma opodatkowania będzie korzystniejsza.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Podatek liniowy » | |
library_books Prowadzenie księgowości w ramach prowadzonej działalności » | |
library_books Podatek od darowizny » |
|