Podatek liniowy i czy ogólne zasady?

Pytanie na forumODP
Podatek liniowy i czy ogólne zasady?
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2021-12-07 14:40:48
flagAktualizacja:2025-09-09 07:04:17
ID: 6581f020bbfd5

Przez długi czas prowadzę działalność gospodarczą i zawsze rozliczałem się na zasadzie książki przychodów i rozchodów. Od pewnego czasu znajomi próbują mnie przekonać do przejścia na podatek liniowy. Nie jestem do tego przekonany i prosiłbym Was o podpowiedź w tym temacie tak bardzo mnie interesującym.

Porada

Proponujemy przeprowadzenie szczegółowej symulacji finansowej, która pozwoli obiektywnie ocenić opłacalność podatku liniowego w Pana konkretnej sytuacji. Analiza powinna uwzględniać prognozowane przychody oraz koszty ich uzyskania, ponieważ to właśnie relacja tych dwóch wartości ma kluczowe znaczenie. Należy również zweryfikować możliwość korzystania z ulg podatkowych, takich jak ulga na dziecko czy wspólne rozliczenie z małżonkiem, gdyż podatek liniowy często wyklucza te preferencje. Konieczne jest także obliczenie wpływu składki zdrowotnej na ostateczne zobowiązanie podatkowe w obu wariantach. Dopiero tak kompleksowe porównanie da jednoznaczną odpowiedź, która forma opodatkowania będzie korzystniejsza.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close