Podatek od oszczędnosci zgromadzonych za granicą

Pytanie na forumODP
Podatek od oszczędnosci zgromadzonych za granicą
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2023-07-20 12:50:05
flagAktualizacja:2025-09-09 07:04:17
ID: 6581f0219f7cd

Otrzymałem od urzędu skarbowego wezwanie do złożenia PIT38 za 2018 rok z uwagi na wypłacone mi odsetki od oszczędności zgromadzonych na koncie oszczędnościowym w UK. Mieszkam i pracuję od 10 lat w UK, Czy składanie pitu w tej sytuacji bedzie zasadne, jeśli od 10 lat jestem rezydentem podatkowym w UK I kazdego roku przebywam tam powyzej 183 dni?

Porada

W obliczu wezwania polskiego urzędu skarbowego dotyczącego odsetek z oszczędności w Wielkiej Brytanii, kluczowe jest powołanie się na status rezydencji podatkowej UK. Osoba ta, mieszkając i pracując w Wielkiej Brytanii od dziesięciu lat, przebywa tam powyżej 183 dni rocznie, co czyni ją brytyjskim rezydentem podatkowym. Należy pisemnie wyjaśnić tę sytuację polskiemu urzędowi skarbowemu, powołując się na Konwencję o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Wielką Brytanią. Konieczne jest załączenie dowodów potwierdzających status rezydenta podatkowego UK, w tym certyfikatu rezydencji, co powinno rozwiązać kwestię obowiązku złożenia deklaracji PIT-38 w Polsce.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close