Podatek od oszczędnosci zgromadzonych za granicą

forum | Forum » Pytania podatkowe | |
flag | Data pytania: | 2023-07-20 12:50:05 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:04:17 |
Otrzymałem od urzędu skarbowego wezwanie do złożenia PIT38 za 2018 rok z uwagi na wypłacone mi odsetki od oszczędności zgromadzonych na koncie oszczędnościowym w UK. Mieszkam i pracuję od 10 lat w UK, Czy składanie pitu w tej sytuacji bedzie zasadne, jeśli od 10 lat jestem rezydentem podatkowym w UK I kazdego roku przebywam tam powyzej 183 dni?
W obliczu wezwania polskiego urzędu skarbowego dotyczącego odsetek z oszczędności w Wielkiej Brytanii, kluczowe jest powołanie się na status rezydencji podatkowej UK. Osoba ta, mieszkając i pracując w Wielkiej Brytanii od dziesięciu lat, przebywa tam powyżej 183 dni rocznie, co czyni ją brytyjskim rezydentem podatkowym. Należy pisemnie wyjaśnić tę sytuację polskiemu urzędowi skarbowemu, powołując się na Konwencję o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Wielką Brytanią. Konieczne jest załączenie dowodów potwierdzających status rezydenta podatkowego UK, w tym certyfikatu rezydencji, co powinno rozwiązać kwestię obowiązku złożenia deklaracji PIT-38 w Polsce.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Podatek liniowy » | |
library_books Jak najlepiej rozliczyć podatek? » | |
library_books Kiedy mogę sprzedać spadek? » |
|