Czy moja shih tzu może jeszcze rodzić

Pytanie na forumODP
Czy moja shih tzu może jeszcze rodzić
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2023-07-12 19:46:00
flagAktualizacja:2025-09-09 08:10:25
ID: 6581f0219f516

Uprzejmie proszę o opinię czy moja 6,5 letnia shih tzu może przejść pierwszą ciążę bez znacznego ryzyka. Moja weterynarz mi odradza, hodowca doradza. W internecie mówią, że 7 rok to ostatni w kótym shih tzu może ciążyć, a dopiero w 8 jest to niemożliwe.

Porada

Rozważając pierwszą ciążę suczki rasy shih tzu w wieku sześciu i pół lat, należy wziąć pod uwagę sprzeczne opinie, konsultacja z weterynarzem jest kluczowa, jego obawy mogą wynikać ze zwiększonego ryzyka komplikacji, warto więc dokładniej przeanalizować stan zdrowia suczki, ocenić jej kondycję fizyczną, ewentualne obciążenia genetyczne, a także wykonać szczegółowe badania, w tym kardiologiczne, istotne jest zrozumienie potencjalnych zagrożeń związanych z późną ciążą, takich jak trudny poród, komplikacje poporodowe, zagrożenie dla zdrowia matki i szczeniąt, ostateczna decyzja powinna być podjęta po wnikliwej analizie wszystkich czynników, uwzględniając dobrostan suczki, a nie tylko potencjalne korzyści hodowlane, dlatego też zaleca się zasięgnięcie opinii jeszcze jednego, niezależnego specjalisty, aby uzyskać pełniejszy obraz sytuacji i podjąć najlepszą decyzję dla zdrowia psa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close