Czy moja shih tzu może jeszcze rodzić

forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
flag | Data pytania: | 2023-07-12 19:46:00 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:10:25 |
Uprzejmie proszę o opinię czy moja 6,5 letnia shih tzu może przejść pierwszą ciążę bez znacznego ryzyka. Moja weterynarz mi odradza, hodowca doradza. W internecie mówią, że 7 rok to ostatni w kótym shih tzu może ciążyć, a dopiero w 8 jest to niemożliwe.
Rozważając pierwszą ciążę suczki rasy shih tzu w wieku sześciu i pół lat, należy wziąć pod uwagę sprzeczne opinie, konsultacja z weterynarzem jest kluczowa, jego obawy mogą wynikać ze zwiększonego ryzyka komplikacji, warto więc dokładniej przeanalizować stan zdrowia suczki, ocenić jej kondycję fizyczną, ewentualne obciążenia genetyczne, a także wykonać szczegółowe badania, w tym kardiologiczne, istotne jest zrozumienie potencjalnych zagrożeń związanych z późną ciążą, takich jak trudny poród, komplikacje poporodowe, zagrożenie dla zdrowia matki i szczeniąt, ostateczna decyzja powinna być podjęta po wnikliwej analizie wszystkich czynników, uwzględniając dobrostan suczki, a nie tylko potencjalne korzyści hodowlane, dlatego też zaleca się zasięgnięcie opinii jeszcze jednego, niezależnego specjalisty, aby uzyskać pełniejszy obraz sytuacji i podjąć najlepszą decyzję dla zdrowia psa.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co znaczy jak kot leży w kuwecie? » | |
library_books Fryzjer dla czworonogów w Częstochowie » | |
library_books Kiedy szczepić psa przeciw wściekliźnie? » |
|