Czy żona ma jakieś prawa do mojego mieszkania od rodziców?

Pytanie na forumODP
Czy żona ma jakieś prawa do mojego mieszkania od rodziców?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-09-24 14:22:58
flagAktualizacja:2025-09-09 07:08:22
ID: 6581f01eae297

Dostałem od rodziców mieszkanie rok przed wzięciem ślubu. Czy w razie ewentualnego rozstania moja żona ma do niego jakieś prawa?

Porada

Mieszkanie, otrzymane darowizną od rodziców przed zawarciem związku małżeńskiego, stanowi majątek osobisty obdarowanego, zatem co do zasady, żona nie nabywa do niego praw majątkowych, jednakże sytuacja komplikuje się w przypadku poczynienia nakładów z majątku wspólnego na ten majątek osobisty, wówczas, w razie rozwodu, żona może dochodzić zwrotu wartości tych nakładów, wykazanie tych nakładów wymaga zgromadzenia odpowiednich dowodów, takich jak faktury, rachunki, umowy, zeznania świadków, istotne jest także udowodnienie, że nakłady te zwiększyły wartość mieszkania, a nie były jedynie zwykłą konserwacją, ponadto, istotne jest rozważenie, czy w małżeństwie nie została zawarta umowa majątkowa małżeńska, tak zwana intercyza, która mogłaby modyfikować zasady podziału majątku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close