Jak namówić męża na terapię?

Pytanie na forumODP
Jak namówić męża na terapię?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-24 09:18:23
flagAktualizacja:2025-09-09 07:19:23
ID: 6581f01ead884

Z moim małżeństwem jest coraz gorzej, totalnie się mijamy i mam wrażenie, że mamy inne cele. Nie kłócimy się, a to chyba byłoby lepsze niż całkowita obojętność. Pomyślałam o terapii, ale nie wiem jak namówić do tego męża?

Porada

W obliczu narastającej obojętności w małżeństwie, delikatne podejście do terapii jest kluczowe. Proponuję rozpocząć rozmowę od wyrażenia własnych uczuć dotyczących oddalenia, podkreślając, że brak kłótni jest objawem, nie rozwiązaniem. Skupić się należy na wspólnym dobru związku, przedstawiając terapię jako narzędzie do odnalezienia bliskości, nie jako oskarżenie. Mąż powinien poczuć, że to szansa na poprawę dla obojga, podkreślając chęć ratowania relacji. Można zasugerować pierwszą wizytę u specjalisty jako spotkanie informacyjne, bez zobowiązań, co zmniejszy jego opór, otwierając drogę do profesjonalnego wsparcia, pomagającego zdefiniować wspólne cele.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close