Dochodzenie zwrotu nakładów od wspólnika ze spółki cywilnej

Pytanie na forumODP
Dochodzenie zwrotu nakładów od wspólnika ze spółki cywilnej
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-15 19:20:59
flagAktualizacja:2025-09-09 07:09:22
ID: 6581f0217cf63

Jestem aktualnie w okresie egzekucji komorniczej za niezapłacone rachunki spółki cywilnej, ponieważ wspólnik nie ma dochodów a ja jestem podany na tacy, ponieważ mam umowę o pracę i co miesiąc zostają. Mi zabierane środki z comiesięcznego zarobku. Zakładając, że wspólnik dobrowolnie nie odda mi pieniędzy to tylko sąd?

Porada

Wobec solidarnej odpowiedzialności wspólników spółki cywilnej, jedynym skutecznym rozwiązaniem w przypadku braku dobrowolnej spłaty jest dochodzenie roszczeń regresowych na drodze sądowej. Proces ten należy rozpocząć od wystosowania do wspólnika formalnego, przedsądowego wezwania do zapłaty, w którym precyzyjnie określi się żądaną kwotę stanowiącą jego część długu oraz wyznaczy termin na jej uregulowanie. Brak reakcji na wezwanie lub odmowa zapłaty stanowi podstawę do skierowania sprawy na drogę postępowania cywilnego poprzez złożenie pozwu o zapłatę. Uzyskany w ten sposób prawomocny wyrok sądowy będzie tytułem wykonawczym, umożliwiającym wszczęcie egzekucji komorniczej przeciwko majątkowi drugiego wspólnika.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close