Lokatorka nie chce się wyprowadzić, co teraz?
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 14:48:50 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:33 |
Rok temu wynająłem mieszkanie dziewczynie, która wydawała mi się w porządku. Z czasem okazało się, że jest imprezowiczką i nie dość, że zniszczyła mieszkanie to jeszcze przestała płacić od dwóch miesięcy za wynajem. Postanowiłem wypowiedzieć jej umowę, a ona mi powiedziała, że nie wyprowadzi się, dopóki nie znajdzie czegoś lepszego. Co mam zrobić?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W zaistniałej sytuacji należy niezwłocznie podjąć kroki prawne, przede wszystkim wezwać lokatorkę do zapłaty zaległego czynszu, wyznaczając jej ostateczny termin, następnie, po bezskutecznym upływie terminu, skierować do sądu pozew o eksmisję, równocześnie można rozważyć zgłoszenie sprawy na policję w związku ze zniszczeniem mienia, trzeba zgromadzić dowody potwierdzające zarówno zaległości w płatnościach, jak i dewastację lokalu, mogą to być zdjęcia, zeznania świadków, wezwanie do zapłaty, ważna jest także konsultacja z prawnikiem, który pomoże w prawidłowym przygotowaniu dokumentacji procesowej i wyborze najskuteczniejszej strategii działania, ponadto, warto rozważyć mediację jako próbę polubownego rozwiązania sporu, jednakże, w przypadku braku współpracy ze strony lokatorki, pozostaje jedynie droga sądowa, należy pamiętać, że eksmisja jest procesem długotrwałym i wymagającym cierpliwości.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W zaistniałej sytuacji należy niezwłocznie podjąć kroki prawne, przede wszystkim wezwać lokatorkę do zapłaty zaległego czynszu, wyznaczając jej ostateczny termin, następnie, po bezskutecznym upływie terminu, skierować do sądu pozew o eksmisję, równocześnie można rozważyć zgłoszenie sprawy na policję w związku ze zniszczeniem mienia, trzeba zgromadzić dowody potwierdzające zarówno zaległości w płatnościach, jak i dewastację lokalu, mogą to być zdjęcia, zeznania świadków, wezwanie do zapłaty, ważna jest także konsultacja z prawnikiem, który pomoże w prawidłowym przygotowaniu dokumentacji procesowej i wyborze najskuteczniejszej strategii działania, ponadto, warto rozważyć mediację jako próbę polubownego rozwiązania sporu, jednakże, w przypadku braku współpracy ze strony lokatorki, pozostaje jedynie droga sądowa, należy pamiętać, że eksmisja jest procesem długotrwałym i wymagającym cierpliwości.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Czym się różni umowa zlecenie od normalnej umowy o pracę? » | |
| library_books Wspólna droga z sąsiadem » | |
| library_books Adwokat z urzędu » |
|