Gdzie zgłosić śmiecenie na balkonie?

Pytanie na forumODP
Gdzie zgłosić śmiecenie na balkonie?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-17 01:09:36
flagAktualizacja:2025-09-09 07:09:22
ID: 6581f0218bd3b

Moje mieszkanie znajduje się na drugim piętrze, blok ma cztery. Odkąd się wprowadziłam, notorycznie znajduję śmieci na balkonie. Najpierw były to sporadyczne sytuacje, więc ignorowałam, każdemu może się zdarzyć. Teraz jednak nie ma dnia, żebym nie musiała wyrzucać z balkonu różnego syfu. Gdzie to mogę zgłosić, bo mam już dość!

Porada

Problem notorycznego zaśmiecania balkonu wymaga interwencji, ignorowanie sytuacji nie przynosi poprawy, wręcz przeciwnie, problem się nasila, dlatego należy podjąć konkretne kroki, aby ustalić sprawcę i zapobiec dalszemu zanieczyszczaniu przestrzeni, początkowo warto porozmawiać z sąsiadami z wyższych pięter, może ktoś widział, kto to robi, rozmowa może przynieść rozwiązanie, jeśli to nie pomoże, należy zgłosić problem do administracji budynku lub spółdzielni mieszkaniowej, warto udokumentować problem, robić zdjęcia śmieci na balkonie, przedstawić dowody administracji, która może podjąć dalsze kroki, na przykład ostrzeżenie dla mieszkańców lub monitoring, w przypadku braku reakcji ze strony administracji, można rozważyć zgłoszenie na policję lub straż miejską, szczególnie jeśli zaśmiecanie nosi znamiona wykroczenia, wtedy zgłoszenie powinno zawierać zebrane dowody, zdjęcia, ewentualnych świadków, działania te powinny doprowadzić do ukrócenia nielegalnego procederu, poprawy komfortu życia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close