Podejrzenie co do sąsiada

Pytanie na forumODP
Podejrzenie co do sąsiada
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-25 23:08:43
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:53
Pytanie użytkownika

Prawdopodobnie mój sąsiad nie jest osobą, za którą się podaje. Kilkakrotnie widziałem go w zupełnie innym ubraniu, w peruce czy nawet z doklejonymi wąsami. Często wygląda zupełnie inaczej. Nic mi nie robi, ale te zmiany wyglądu bardzo mnie niepokoją. Co jeśli to przestępca i np. ukrywa się? Można to jakoś sprawdzić?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu rozwiązania problemu i rozwiania wątpliwości, najbezpieczniejszym oraz w pełni legalnym działaniem będzie dyskretne powiadomienie policji lub skontaktowanie się z lokalnym dzielnicowym. Należy precyzyjnie opisać swoje obserwacje dotyczące niepokojących zmian w wyglądzie sąsiada, unikając przy tym formułowania oskarżeń, a jedynie przedstawiając fakty budzące uzasadniony niepokój. Tylko uprawnione służby posiadają narzędzia oraz kompetencje do zweryfikowania tożsamości osoby i sprawdzenia jej w bazach danych.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu rozwiązania problemu i rozwiania wątpliwości, najbezpieczniejszym oraz w pełni legalnym działaniem będzie dyskretne powiadomienie policji lub skontaktowanie się z lokalnym dzielnicowym. Należy precyzyjnie opisać swoje obserwacje dotyczące niepokojących zmian w wyglądzie sąsiada, unikając przy tym formułowania oskarżeń, a jedynie przedstawiając fakty budzące uzasadniony niepokój. Tylko uprawnione służby posiadają narzędzia oraz kompetencje do zweryfikowania tożsamości osoby i sprawdzenia jej w bazach danych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close