Boję się pracy
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-20 17:27:43 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:14:22 |
Za dwa tygodnie zaczynam nową pracę i bardzo się boję tam iść :/ Z jednej strony bardzo się cieszę, że udało mi się ją znaleźć, ale jestem przerażona, bo nie wiem czy sobie poradzę...Jak mogę to zwalczyć?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Obawy przed nową pracą są naturalnym uczuciem, często towarzyszącym zmianom, dlatego warto je zaakceptować jako element adaptacji. Aby zminimalizować lęk, skup się na proaktywnym przygotowaniu, na przykład poprzez zapoznanie się z informacjami o firmie i stanowisku, co zbuduje poczucie kontroli. Pamiętaj, że nikt nie oczekuje pełnej wiedzy od pierwszego dnia, więc otwarcie zadawaj pytania i chętnie ucz się nowych rzeczy, co jest kluczem do sukcesu. Koncentruj się na małych osiągnięciach, doceniaj swój wysiłek, budując pewność siebie krok po kroku. Jeśli lęk będzie paraliżujący, rozważ rozmowę z bliskimi lub specjalistą, aby uzyskać wsparcie i spojrzeć na sytuację z innej perspektywy, co może przynieść ulgę.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Obawy przed nową pracą są naturalnym uczuciem, często towarzyszącym zmianom, dlatego warto je zaakceptować jako element adaptacji. Aby zminimalizować lęk, skup się na proaktywnym przygotowaniu, na przykład poprzez zapoznanie się z informacjami o firmie i stanowisku, co zbuduje poczucie kontroli. Pamiętaj, że nikt nie oczekuje pełnej wiedzy od pierwszego dnia, więc otwarcie zadawaj pytania i chętnie ucz się nowych rzeczy, co jest kluczem do sukcesu. Koncentruj się na małych osiągnięciach, doceniaj swój wysiłek, budując pewność siebie krok po kroku. Jeśli lęk będzie paraliżujący, rozważ rozmowę z bliskimi lub specjalistą, aby uzyskać wsparcie i spojrzeć na sytuację z innej perspektywy, co może przynieść ulgę.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Mam depresję lękową » | |
| library_books Grupa wsparcia dla osób z depresją » | |
| library_books Samoocena drogą do sukcesu » |
|