Czy jestem pracoholiczką?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 18:50:14 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:16:22 |
Od kiedy pamiętam chciałam zrobić karierę i praca zawsze była bardzo ważną częścią mojego życia. Nie potrafię zamknąć laptopa po powrocie do domu i zostawić nieskończonej prezentacji, kiedy wiem, że szef na mnie liczy. Mój chłopak mówi, że jestem pracoholiczką. Czy faktycznie może tak być?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozważenie możliwości pracoholizmu wymaga głębszej analizy, istotne jest zbadanie motywacji takiego zachowania, warto przyjrzeć się relacjom z bliskimi, które mogą cierpieć z powodu poświęcania im mniejszej ilości czasu, ponadto, należy ocenić wpływ pracy na zdrowie fizyczne i psychiczne, permanentny stres i brak odpoczynku mogą prowadzić do poważnych konsekwencji, ważne jest zrozumienie, czy praca jest źródłem satysfakcji, czy ucieczką od innych problemów, pomocne może okazać się prowadzenie dziennika aktywności, notowanie emocji związanych z pracą i czasem wolnym, konsultacja z psychologiem mogłaby pomóc w obiektywnej ocenie sytuacji, ustaleniu priorytetów i znalezieniu równowagi między życiem zawodowym a osobistym.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozważenie możliwości pracoholizmu wymaga głębszej analizy, istotne jest zbadanie motywacji takiego zachowania, warto przyjrzeć się relacjom z bliskimi, które mogą cierpieć z powodu poświęcania im mniejszej ilości czasu, ponadto, należy ocenić wpływ pracy na zdrowie fizyczne i psychiczne, permanentny stres i brak odpoczynku mogą prowadzić do poważnych konsekwencji, ważne jest zrozumienie, czy praca jest źródłem satysfakcji, czy ucieczką od innych problemów, pomocne może okazać się prowadzenie dziennika aktywności, notowanie emocji związanych z pracą i czasem wolnym, konsultacja z psychologiem mogłaby pomóc w obiektywnej ocenie sytuacji, ustaleniu priorytetów i znalezieniu równowagi między życiem zawodowym a osobistym.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Stany depresyjne u ludzi młodych » | |
| library_books Czy to zbieractwo? » | |
| library_books Co dobrze wpływa na dobry humor? » |
|