Czy to już molestowanie?

Pytanie na forumODP
Czy to już molestowanie?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-13 22:57:27
flagAktualizacja:2025-09-09 07:16:22
ID: 6581f020e2ee3

Witajcie, chciałam się poradzić. Mam kolegę w pracy, który ciągle wygłasza jakieś dziwne żarty dotyczące mojego ciała, włosów, wyśmiewa strój itd. Nie robi tego mocno obraźliwie, raczej ironicznie. Na pewno nie żartowałby tak gdybym była mężczyzną. Czy można to podciągnąć pod molestowanie?

Porada

Ironiczne uwagi kolegi dotyczące wyglądu, mające podłoże płciowe i wywołujące dyskomfort, mogą stanowić molestowanie. Należy jasno zakomunikować, że takie zachowanie jest nieakceptowalne i nieprofesjonalne, stawiając wyraźne granice. W przypadku braku reakcji, kluczowe jest formalne zgłoszenie sytuacji do działu HR lub przełożonego, precyzyjnie opisując incydenty. Dokumentowanie każdego zdarzenia jest istotne. Każda osoba ma prawo do bezpiecznego środowiska pracy, wolnego od nękania i dyskryminacji, a podjęcie zdecydowanych działań jest niezbędne dla ochrony i rozwiązania problemu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close