Grubiański kolega

Pytanie na forumODP
Grubiański kolega
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-13 22:17:32
flagAktualizacja:2025-09-09 07:18:23
Pytanie użytkownika

Mam w pracy kolegę, który ciągle sobie grubiańsko żartuje, nie czuję się z tym komfortowo. Jak mogę rozwiązać problem? Nie chcę żeby mi tak docinał, potrafi np. śmiać się że mam większe piersi i powinnam je bardziej eksponować. Zgłaszałam to przełożonemu ale nie zareagował. Dokąd mogę się udać, nie chcę rezygnować z pracy.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W obliczu grubiańskich żartów kolegi i braku reakcji przełożonego, konieczne są formalne kroki. Zacznij od skrupulatnego dokumentowania każdego incydentu, notując daty, dokładne wypowiedzi i brak reakcji kierownictwa, to podstawa dowodowa. Następnie, formalnie zgłoś sprawę do działu kadr, czyli HR, lub bezpośrednio do wyższego szczebla zarządzania w firmie, przedstawiając zebrane materiały, co uruchomi procedury. Jeśli te działania nie przyniosą rezultatu, rozważ zgłoszenie sytuacji do Państwowej Inspekcji Pracy, chroniącej prawa pracowników. Pamiętaj, nie musisz rezygnować z pracy, ponieważ pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpieczne środowisko.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W obliczu grubiańskich żartów kolegi i braku reakcji przełożonego, konieczne są formalne kroki. Zacznij od skrupulatnego dokumentowania każdego incydentu, notując daty, dokładne wypowiedzi i brak reakcji kierownictwa, to podstawa dowodowa. Następnie, formalnie zgłoś sprawę do działu kadr, czyli HR, lub bezpośrednio do wyższego szczebla zarządzania w firmie, przedstawiając zebrane materiały, co uruchomi procedury. Jeśli te działania nie przyniosą rezultatu, rozważ zgłoszenie sytuacji do Państwowej Inspekcji Pracy, chroniącej prawa pracowników. Pamiętaj, nie musisz rezygnować z pracy, ponieważ pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpieczne środowisko.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close