Wyjazd z ojcem na wakacje

Pytanie na forumODP
Wyjazd z ojcem na wakacje
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-12-13 22:15:36
flagAktualizacja:2025-09-09 08:30:26
Pytanie użytkownika

Jesteśmy z partnerem po rozwodzie. W tym roku chce zabrać nasze dzieci ze sobą na wakacje, będzie tam też jego nowa żona. Czy pozwolić dzieciom jechać (ja się nie wybieram – mogę wziąć urlop dopiero później)? One bardzo chcą, a ja jak to matka mam sporo obaw, do tego nowa żona nie budzi mojego zaufania.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W obliczu obaw matki, mimo wszystko, należy pozwolić dzieciom na wyjazd wakacyjny z ojcem i jego nową żoną, gdyż bardzo tego pragną, co jest ważne dla ich relacji z ojcem. Matka powinna podjąć otwartą rozmowę z byłym partnerem, aby szczegółowo omówić plan wyjazdu i warunki opieki. Należy ustalić jasne zasady komunikacji, by dzieci miały stały kontakt z matką, co zapewni jej spokój i ich bezpieczeństwo. Komfort i dobrostan dzieci muszą być priorytetem. Podjęcie decyzji o wyjeździe, opartej na zaufaniu i konkretnych ustaleniach, pozytywnie wpłynie na rozwój dzieci, wzmacniając relacje rodzinne i dając im cenne doświadczenia.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W obliczu obaw matki, mimo wszystko, należy pozwolić dzieciom na wyjazd wakacyjny z ojcem i jego nową żoną, gdyż bardzo tego pragną, co jest ważne dla ich relacji z ojcem. Matka powinna podjąć otwartą rozmowę z byłym partnerem, aby szczegółowo omówić plan wyjazdu i warunki opieki. Należy ustalić jasne zasady komunikacji, by dzieci miały stały kontakt z matką, co zapewni jej spokój i ich bezpieczeństwo. Komfort i dobrostan dzieci muszą być priorytetem. Podjęcie decyzji o wyjeździe, opartej na zaufaniu i konkretnych ustaleniach, pozytywnie wpłynie na rozwój dzieci, wzmacniając relacje rodzinne i dając im cenne doświadczenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close