Ile warta jest przyjaźń przez internet?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2022-01-28 10:56:49 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:19:23 |
Moja córka z powodu nauki zdalnej spędza sporo czasu przy komputerze, rozmawia z kolegami, ale też z rówieśnikami z całego świata. Zawiera przyjaźnie na odległość. Dziwi mnie to, że chętnie zwierza się osobom, których nigdy na oczy nie zobaczy. Ile może być warta taka przyjaźń? Przecież wystarczy wyłączyć komputer i już jej nie ma.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rodzic powinien zrozumieć, że przyjaźnie internetowe, choć wirtualne, mogą być dla córki wartościowym źródłem wsparcia, zwłaszcza w dobie nauki zdalnej. Kluczowe jest prowadzenie otwartego dialogu o bezpieczeństwie w sieci, uświadamianie różnic między relacjami online a offline oraz nauka krytycznego myślenia o zawieranych znajomościach. Wspieranie córki w budowaniu zdrowych kontaktów, niezależnie od medium, oraz delikatne monitorowanie pomogą jej czerpać korzyści, minimalizując ryzyko. Prawdziwa wartość przyjaźni opiera się na zaufaniu i szacunku, nie znika z wyłączeniem komputera, lecz ewoluuje, otwierając nowe perspektywy.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rodzic powinien zrozumieć, że przyjaźnie internetowe, choć wirtualne, mogą być dla córki wartościowym źródłem wsparcia, zwłaszcza w dobie nauki zdalnej. Kluczowe jest prowadzenie otwartego dialogu o bezpieczeństwie w sieci, uświadamianie różnic między relacjami online a offline oraz nauka krytycznego myślenia o zawieranych znajomościach. Wspieranie córki w budowaniu zdrowych kontaktów, niezależnie od medium, oraz delikatne monitorowanie pomogą jej czerpać korzyści, minimalizując ryzyko. Prawdziwa wartość przyjaźni opiera się na zaufaniu i szacunku, nie znika z wyłączeniem komputera, lecz ewoluuje, otwierając nowe perspektywy.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Potrząsanie głową » | |
| library_books Jak sobie poradzić ze stresem? » | |
| library_books Niezręczne prezenty » |
|