Ile warta jest przyjaźń przez internet?

Pytanie na forumODP
Ile warta jest przyjaźń przez internet?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2022-01-28 10:56:49
flagAktualizacja:2025-09-09 07:19:23
Pytanie użytkownika

Moja córka z powodu nauki zdalnej spędza sporo czasu przy komputerze, rozmawia z kolegami, ale też z rówieśnikami z całego świata. Zawiera przyjaźnie na odległość. Dziwi mnie to, że chętnie zwierza się osobom, których nigdy na oczy nie zobaczy. Ile może być warta taka przyjaźń? Przecież wystarczy wyłączyć komputer i już jej nie ma.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rodzic powinien zrozumieć, że przyjaźnie internetowe, choć wirtualne, mogą być dla córki wartościowym źródłem wsparcia, zwłaszcza w dobie nauki zdalnej. Kluczowe jest prowadzenie otwartego dialogu o bezpieczeństwie w sieci, uświadamianie różnic między relacjami online a offline oraz nauka krytycznego myślenia o zawieranych znajomościach. Wspieranie córki w budowaniu zdrowych kontaktów, niezależnie od medium, oraz delikatne monitorowanie pomogą jej czerpać korzyści, minimalizując ryzyko. Prawdziwa wartość przyjaźni opiera się na zaufaniu i szacunku, nie znika z wyłączeniem komputera, lecz ewoluuje, otwierając nowe perspektywy.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rodzic powinien zrozumieć, że przyjaźnie internetowe, choć wirtualne, mogą być dla córki wartościowym źródłem wsparcia, zwłaszcza w dobie nauki zdalnej. Kluczowe jest prowadzenie otwartego dialogu o bezpieczeństwie w sieci, uświadamianie różnic między relacjami online a offline oraz nauka krytycznego myślenia o zawieranych znajomościach. Wspieranie córki w budowaniu zdrowych kontaktów, niezależnie od medium, oraz delikatne monitorowanie pomogą jej czerpać korzyści, minimalizując ryzyko. Prawdziwa wartość przyjaźni opiera się na zaufaniu i szacunku, nie znika z wyłączeniem komputera, lecz ewoluuje, otwierając nowe perspektywy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close