Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby ?

Pytanie na forumODP
Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby ?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-09 17:12:28
flagAktualizacja:2025-09-09 07:20:23
Pytanie użytkownika

Pół roku temu zmarła mi żona i zostałem sam z 14 letnim synem. Spadło na mnie sporo dodatkowych obowiązków ale szczerze mówiąc to tylko one są dla mnie elementem motywującym do życia. Ciągle na snie przychodzi zmarła żona, bardzo dużo myślę o razem spędzonych chwilach. Jak dalej żyć ?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Żałoba po stracie żony to trudny czas, więc warto poszukać wsparcia psychologicznego, aby przepracować emocje, pogodzić się ze stratą i nauczyć się funkcjonować w nowej rzeczywistości, dodatkowe obowiązki związane z opieką nad synem są ważne, ale nie mogą zastąpić procesu żałoby, należy pamiętać o potrzebach emocjonalnych syna, rozmowa z nim o uczuciach związanych ze śmiercią matki może być pomocna dla obojga, wspomnienia o żonie są naturalne, jednak należy dążyć do tego, aby nie dominowały one nad teraźniejszością, warto poszukać nowych celów i pasji, które pomogą odnaleźć sens życia, aktywność fizyczna, spotkania z przyjaciółmi i dbanie o zdrowie psychiczne są kluczowe w procesie powrotu do równowagi, warto rozważyć udział w grupach wsparcia dla osób w żałobie, gdzie można dzielić się doświadczeniami z innymi, którzy przeżywają podobne trudności.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Żałoba po stracie żony to trudny czas, więc warto poszukać wsparcia psychologicznego, aby przepracować emocje, pogodzić się ze stratą i nauczyć się funkcjonować w nowej rzeczywistości, dodatkowe obowiązki związane z opieką nad synem są ważne, ale nie mogą zastąpić procesu żałoby, należy pamiętać o potrzebach emocjonalnych syna, rozmowa z nim o uczuciach związanych ze śmiercią matki może być pomocna dla obojga, wspomnienia o żonie są naturalne, jednak należy dążyć do tego, aby nie dominowały one nad teraźniejszością, warto poszukać nowych celów i pasji, które pomogą odnaleźć sens życia, aktywność fizyczna, spotkania z przyjaciółmi i dbanie o zdrowie psychiczne są kluczowe w procesie powrotu do równowagi, warto rozważyć udział w grupach wsparcia dla osób w żałobie, gdzie można dzielić się doświadczeniami z innymi, którzy przeżywają podobne trudności.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close