Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby ?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-12-09 17:12:28 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:20:23 |
Pół roku temu zmarła mi żona i zostałem sam z 14 letnim synem. Spadło na mnie sporo dodatkowych obowiązków ale szczerze mówiąc to tylko one są dla mnie elementem motywującym do życia. Ciągle na snie przychodzi zmarła żona, bardzo dużo myślę o razem spędzonych chwilach. Jak dalej żyć ?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Żałoba po stracie żony to trudny czas, więc warto poszukać wsparcia psychologicznego, aby przepracować emocje, pogodzić się ze stratą i nauczyć się funkcjonować w nowej rzeczywistości, dodatkowe obowiązki związane z opieką nad synem są ważne, ale nie mogą zastąpić procesu żałoby, należy pamiętać o potrzebach emocjonalnych syna, rozmowa z nim o uczuciach związanych ze śmiercią matki może być pomocna dla obojga, wspomnienia o żonie są naturalne, jednak należy dążyć do tego, aby nie dominowały one nad teraźniejszością, warto poszukać nowych celów i pasji, które pomogą odnaleźć sens życia, aktywność fizyczna, spotkania z przyjaciółmi i dbanie o zdrowie psychiczne są kluczowe w procesie powrotu do równowagi, warto rozważyć udział w grupach wsparcia dla osób w żałobie, gdzie można dzielić się doświadczeniami z innymi, którzy przeżywają podobne trudności.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Żałoba po stracie żony to trudny czas, więc warto poszukać wsparcia psychologicznego, aby przepracować emocje, pogodzić się ze stratą i nauczyć się funkcjonować w nowej rzeczywistości, dodatkowe obowiązki związane z opieką nad synem są ważne, ale nie mogą zastąpić procesu żałoby, należy pamiętać o potrzebach emocjonalnych syna, rozmowa z nim o uczuciach związanych ze śmiercią matki może być pomocna dla obojga, wspomnienia o żonie są naturalne, jednak należy dążyć do tego, aby nie dominowały one nad teraźniejszością, warto poszukać nowych celów i pasji, które pomogą odnaleźć sens życia, aktywność fizyczna, spotkania z przyjaciółmi i dbanie o zdrowie psychiczne są kluczowe w procesie powrotu do równowagi, warto rozważyć udział w grupach wsparcia dla osób w żałobie, gdzie można dzielić się doświadczeniami z innymi, którzy przeżywają podobne trudności.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak namówić męża na terapię? » | |
| library_books Stosunki miedzy pracownikami w spółce » | |
| library_books Czy to wypalenie zawodowe? » |
|