Jak przekonać mamę, że jestem odpowiedzialna?

Pytanie na forumODP
Jak przekonać mamę, że jestem odpowiedzialna?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-13 23:05:12
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23

Pytanie użytkownika

Hej, mam już ponad osiemnaście lat, ale w oczach rodziców widocznie nie. Nie mogę sama o sobie decydować. Niedawno mama nie zgodziła się na mój wyjazd na dwa dni do innego miasta gdzie miałabym spędzić z chłopakiem weekend. To nieprawdopodobne, ale tak jest. Jak rozmawiać z mamą, by bardziej mi zaufała?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Aby przekonać mamę o swojej odpowiedzialności, zainicjuj szczerą rozmowę, spokojnie przedstawiając argumenty za większą samodzielnością, podkreślając dojrzałość. Proponuj stopniowe zwiększanie swobody, zaczynając od mniejszych kroków, a dla większych wyjazdów, jak weekend, przygotuj szczegółowy plan, zawierający kwestie bezpieczeństwa, miejsca noclegu, harmonogram kontaktu. Konsekwentnie wykazuj odpowiedzialność w codziennych obowiązkach, zarządzaj finansami, dotrzymuj słowa, terminów powrotów. Buduj zaufanie poprzez transparentność, otwarte komunikowanie planów, cierpliwe, konsekwentne działanie, pamiętając, że zdobycie zaufania wymaga czasu.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Aby przekonać mamę o swojej odpowiedzialności, zainicjuj szczerą rozmowę, spokojnie przedstawiając argumenty za większą samodzielnością, podkreślając dojrzałość. Proponuj stopniowe zwiększanie swobody, zaczynając od mniejszych kroków, a dla większych wyjazdów, jak weekend, przygotuj szczegółowy plan, zawierający kwestie bezpieczeństwa, miejsca noclegu, harmonogram kontaktu. Konsekwentnie wykazuj odpowiedzialność w codziennych obowiązkach, zarządzaj finansami, dotrzymuj słowa, terminów powrotów. Buduj zaufanie poprzez transparentność, otwarte komunikowanie planów, cierpliwe, konsekwentne działanie, pamiętając, że zdobycie zaufania wymaga czasu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...