Zdradziłam sekret siostry

Pytanie na forumODP
Zdradziłam sekret siostry
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2022-01-28 12:15:08
flagAktualizacja:2025-09-09 07:29:25
ID: 6581f02150c65

Mam okropny problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Siostra w chwili słabości powierzyła mi pewien sekret, a ja w dobrej wierze podzieliłam się nim z przyjaciółką. Teraz jednak pokłóciłyśmy się i ona może wygadać. Czy przyznać się siostrze, która pewnie mnie znienawidzi, czy jeszcze poczekać?

Porada

Należy rozważyć bezpośrednią rozmowę z siostrą, otwarcie przyznać się do błędu, wyrazić skruchę, podkreślić, że intencją nie było zaszkodzenie, a jedynie poszukiwanie wsparcia, następnie zapewnić o lojalności i gotowości do naprawienia sytuacji, co może obejmować rozmowę z przyjaciółką i prośbę o zachowanie tajemnicy, istotne jest także zrozumienie, że reakcja siostry może być negatywna, ale szczerość jest fundamentem odbudowy zaufania, warto także dać siostrze czas na przetrawienie informacji, unikając naciskania i okazując empatię, ostatecznie, przyznanie się do winy i podjęcie kroków naprawczych jest lepsze niż czekanie na ujawnienie sekretu przez osobę trzecią, co pogorszyłoby sytuację.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close