Jaki sport dla jedenastolatka?

forum | Forum » Pytania sportowe | |
flag | Data pytania: | 2021-11-23 08:18:14 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:06:25 |
Mój syn ma nadwagę. Nie powiem, ja do tego doprowadziłam, podsuwając mu wciąż jedzenie. Chciałabym, żeby zrzucił trochę zbędnych kilogramów. Jaki sport będzie dla niego odpowiedni? Z racji na swoją wagę nie jest zbytnio wysportowany i gibki, wiele prostych ćwiczeń sprawia mu problemy. Nie chciałabym, żeby zarobił sobie krzywdę czy się zniechęcił.
Rozwiązaniem problemu może być wybór aktywności o niskim progu wejścia, która nie obciąży nadmiernie stawów i kręgosłupa, co jest kluczowe przy nadwadze. Idealnym wyborem wydaje się pływanie, ponieważ woda zapewnia naturalną amortyzację, jednocześnie angażując do pracy wszystkie partie mięśniowe i poprawiając wydolność organizmu. Alternatywą jest regularna jazda na rowerze, pozwalająca na stopniowe budowanie kondycji, a także zajęcia ogólnorozwojowe pod okiem trenera. Najważniejsze, aby ruch był formą zabawy, a nie przymusu, dlatego należy zacząć od krótkich, regularnych sesji, stopniowo zwiększając ich intensywność i czas trwania, co zapobiegnie zniechęceniu oraz zminimalizuje ryzyko kontuzji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Bieganie w sensie zdrowotnym » | |
library_books Jak efektywnie ćwiczyć na siłowni? » | |
library_books Jak zacząć skakać na nartach? » |
|