Jaki sport dla jedenastolatka?

Pytanie na forumODP
Jaki sport dla jedenastolatka?
forumForum » Pytania sportowe
flagData pytania:2021-11-23 08:18:14
flagAktualizacja:2025-09-09 08:06:25
ID: 6581f02062ed1

Mój syn ma nadwagę. Nie powiem, ja do tego doprowadziłam, podsuwając mu wciąż jedzenie. Chciałabym, żeby zrzucił trochę zbędnych kilogramów. Jaki sport będzie dla niego odpowiedni? Z racji na swoją wagę nie jest zbytnio wysportowany i gibki, wiele prostych ćwiczeń sprawia mu problemy. Nie chciałabym, żeby zarobił sobie krzywdę czy się zniechęcił.

Porada

Rozwiązaniem problemu może być wybór aktywności o niskim progu wejścia, która nie obciąży nadmiernie stawów i kręgosłupa, co jest kluczowe przy nadwadze. Idealnym wyborem wydaje się pływanie, ponieważ woda zapewnia naturalną amortyzację, jednocześnie angażując do pracy wszystkie partie mięśniowe i poprawiając wydolność organizmu. Alternatywą jest regularna jazda na rowerze, pozwalająca na stopniowe budowanie kondycji, a także zajęcia ogólnorozwojowe pod okiem trenera. Najważniejsze, aby ruch był formą zabawy, a nie przymusu, dlatego należy zacząć od krótkich, regularnych sesji, stopniowo zwiększając ich intensywność i czas trwania, co zapobiegnie zniechęceniu oraz zminimalizuje ryzyko kontuzji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close