Jak oduczyć dziecko podjadania?

Pytanie na forumODP
Jak oduczyć dziecko podjadania?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-11-22 23:43:08
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:42
ID: 6581f0206202c

Mój synek ciągle szuka w domu słodyczy i, jeśli coś znajdzie na pewno zje w całości. Później ma niestrawność albo nie chce jeść np. Obiadu. Jak mogę go tego oduczyć? Nie działa opowiadanie o próchnicy i dentyście. Nie chcę chować słodyczy wysoko, bo boję się, że zacznie tam wchodzić i zrobi sobie krzywdę.

Porada

Aby oduczyć dziecko podjadania słodyczy, należy znacząco ograniczyć ich dostępność w domu, rzadziej je kupując lub bezpiecznie, poza zasięgiem wzroku, przechowując. Konsekwentnie ustalaj regularne pory zdrowych posiłków i przekąsek, oferując atrakcyjne alternatywy, jak owoce czy warzywa. Chwal dziecko za spożywanie pełnowartościowych dań. Zamiast straszyć, edukuj o korzyściach zdrowego jedzenia dla energii i wzrostu. Rodzice powinni dawać dobry przykład, sami wybierając zdrowe produkty. Takie podejście, oparte na konsekwencji i pozytywnym wzmocnieniu, pomoże zmniejszyć niestrawność i poprawić apetyt na główne posiłki, wspierając zdrowy rozwój.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close