Jakie ćwiczenia po cesarksim cięciu?

Pytanie na forumODP
Jakie ćwiczenia po cesarksim cięciu?
forumForum » Pytania sportowe
flagData pytania:2021-10-25 09:20:41
flagAktualizacja:2025-09-09 08:06:33
ID: 6581f01fb86a1

Trzy miesiące temu urodziłam córkę przez cesarskie cięcie. Lekarz dał mi zielone światło na powrót do aktywności fizycznej. Nie wiem tylko jakie ćwiczenia mogę wykonywać, żeby sobie nie zaszkodzić. Przed ciążą i w trakcie byłam umiarkowanie aktywna. Zależy mi głównie na ujędrnieniu skóry na brzuchu. Jakie ćwiczenia polecacie?

Porada

Po konsultacji z lekarzem i uzyskaniu zgody, można rozpocząć delikatne ćwiczenia wzmacniające mięśnie dna miednicy, takie jak ćwiczenia Kegla, które poprawiają ukrwienie i regenerację, warto również wprowadzić ćwiczenia oddechowe, angażujące przeponę i mięśnie brzucha, wspomagające ich powrót do formy, następnie, stopniowo, można włączyć ćwiczenia aktywujące mięśnie głębokie brzucha, na przykład delikatne napinanie brzucha w pozycji leżącej, pamiętając o prawidłowej technice i unikaniu przeciążeń, skuteczne są również spacery, pływanie i joga dla mam, które poprawiają kondycję i elastyczność ciała, natomiast ćwiczenia wzmacniające całe ciało, takie jak przysiady czy pompki, można wprowadzić stopniowo, obserwując reakcję organizmu i unikając bólu, należy pamiętać o regularności, stopniowym zwiększaniu intensywności i słuchaniu swojego ciała, aby uniknąć kontuzji i wspomóc proces regeneracji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close