Jak często wyczesywać sierść psu?

Pytanie na forumODP
Jak często wyczesywać sierść psu?
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-11-05 16:28:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:12:17
ID: 6581f02015aa3

Mój pies zostawiał wszędzie sierść, zainwestowałem, więc w taką specjalną rękawicę. Dziwi mnie, że za każdym użyciem wyczesuję trochę sierści. Boję się, że pies wyłysieje przez moje czesanie. Z drugiej strony wciąż pojawia się sierść na meblach. Co sugerujecie. Pies jest zdrowy, aktywny. Czy mogę go skrzywdzić czesaniem codziennie?

Porada

Codzienne wyczesywanie sierści psa, zwłaszcza przy użyciu specjalnej rękawicy, jest zazwyczaj bezpieczne i wręcz zalecane, proszę się nie obawiać, że pies wyłysieje. Wypadanie sierści to naturalny proces, a regularne usuwanie martwego podszerstka pomaga ograniczyć jego obecność na meblach, wspierając jednocześnie zdrowie skóry i sierści zwierzęcia. Fakt, że za każdym razem wyczesuje Pan trochę sierści, świadczy o skuteczności narzędzia oraz ciągłym cyklu wymiany włosa. Kontynuowanie codziennego wyczesywania zapobiegnie plątaniu się sierści, poprawi jej wygląd, a także wzmocni więź z psem, nie ma przeciwwskazań, jeśli pies dobrze to znosi, a skóra pozostaje zdrowa, bez podrażnień.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close