Kot wokalizuje na przywitanie

Pytanie na forumODP
Kot wokalizuje na przywitanie
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2022-02-17 00:44:31
flagAktualizacja:2025-09-09 08:15:25
ID: 6581f0218a2c4

Czy powinnam się martwić, że mój kot bardzo miauczy, jak wracam do domu z pracy? Wita mnie przy drzwiach jak pies, trzyma uniesiony ogon i po prostu się drze. Później prowadzi mnie do kuchni i domaga się jedzenia nawet, jeśli ma coś jeszcze w miseczce. Wygląda to dość normalnie…, ale może coś jest nie tak?

Porada

Problem polega na nadmiernej wokalizacji kota po powrocie właściciela do domu, co może wskazywać na różne przyczyny, warto więc przyjrzeć się zachowaniu zwierzęcia, ocenić, czy kot nie odczuwa lęku separacyjnego, który manifestuje się głośnym miauczeniem, sprawdzić, czy kot nie jest po prostu głodny, mimo obecności jedzenia w misce, obserwować, czy wokalizacji nie towarzyszą inne niepokojące objawy, takie jak zmiany w apetycie, nadmierne drapanie, czy agresja, rozważyć wprowadzenie regularnych pór karmienia, zapewnienie kotu więcej zabawy i interakcji w ciągu dnia, aby zmniejszyć jego potrzebę uwagi po powrocie właściciela, skonsultować się z lekarzem weterynarii, jeśli problem się nasila lub pojawiają się dodatkowe symptomy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close