Mój pies boi sie burzy, co robić?
| forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-23 12:12:29 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:15:48 |
Mój ukochany psiak strasznie boi się burzy. Jak tylko słyszy grzmoty, zaczyna być bardzo nerwowy, a ja nie wiem czy mogę zrobić coś żeby mu pomóc, zmniejszyć ten lęk. Co radzicie?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Problem lęku psa przed burzą wymaga kompleksowego podejścia, warto zacząć od zapewnienia psu bezpiecznego schronienia, cichego i zaciemnionego miejsca w domu, na przykład klatki kennelowej, można spróbować zagłuszyć odgłosy burzy, włączając muzykę relaksacyjną lub telewizor, skuteczne bywają również techniki odwrażliwiania, polegające na stopniowym przyzwyczajaniu psa do dźwięków burzy, zaczynając od bardzo cichych nagrań, pomocne mogą okazać się feromony, dostępne w formie dyfuzorów lub obroży, działające uspokajająco na zwierzę, w przypadku silnego lęku, warto skonsultować się z lekarzem weterynarii, który może zalecić leki przeciwlękowe, ważne jest, aby podczas burzy zachować spokój, nie karcić psa, ale też nie przesadzać z okazywaniem współczucia, ponieważ może to wzmocnić jego lęk, konsekwentne i cierpliwe postępowanie przyniesie najlepsze rezultaty.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Problem lęku psa przed burzą wymaga kompleksowego podejścia, warto zacząć od zapewnienia psu bezpiecznego schronienia, cichego i zaciemnionego miejsca w domu, na przykład klatki kennelowej, można spróbować zagłuszyć odgłosy burzy, włączając muzykę relaksacyjną lub telewizor, skuteczne bywają również techniki odwrażliwiania, polegające na stopniowym przyzwyczajaniu psa do dźwięków burzy, zaczynając od bardzo cichych nagrań, pomocne mogą okazać się feromony, dostępne w formie dyfuzorów lub obroży, działające uspokajająco na zwierzę, w przypadku silnego lęku, warto skonsultować się z lekarzem weterynarii, który może zalecić leki przeciwlękowe, ważne jest, aby podczas burzy zachować spokój, nie karcić psa, ale też nie przesadzać z okazywaniem współczucia, ponieważ może to wzmocnić jego lęk, konsekwentne i cierpliwe postępowanie przyniesie najlepsze rezultaty.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Kamień nazębny u psa » | |
| library_books Szampon dla kota » | |
| library_books Dobry środek dla kota na linienie » |
|