Dlaczego tak bardzo męczą mnie kolki podczas biegania?

Pytanie na forumODP
Dlaczego tak bardzo męczą mnie kolki podczas biegania?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-23 11:46:00
flagAktualizacja:2025-09-09 04:16:11
Pytanie użytkownika

Zaczęłam powoli biegać, na razie są to krótkie dystanse, żeby przyzwyczaić swój organizm do wysiłku. Mam jednak duży problem z kolkami. Nie wiem czy może to być spowodowane tym, że przed biegiem piję bardzo dużo wody?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem kolki podczas biegania można rozwiązać, analizując nawyki żywieniowe i hydratacyjne, szczególnie przed treningiem, warto ograniczyć spożycie płynów bezpośrednio przed biegiem, dając organizmowi czas na ich przetworzenie, należy również przyjrzeć się spożywanym pokarmom, unikając ciężkostrawnych i bogatych w błonnik przed aktywnością fizyczną, istotne jest stopniowe zwiększanie intensywności treningów, dając ciału szansę na adaptację, pomocne może być również skupienie się na prawidłowym oddychaniu podczas biegu, synchronizując oddech z ruchem, warto także rozważyć wizytę u lekarza lub dietetyka, aby wykluczyć inne potencjalne przyczyny kolki, takie jak nietolerancje pokarmowe lub problemy z układem trawiennym, pamiętajmy o rozgrzewce przed każdym biegiem, przygotowując mięśnie do wysiłku, obserwacja reakcji organizmu na różne czynniki i dostosowywanie strategii żywieniowej oraz treningowej jest kluczowe dla eliminacji problemu kolki.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem kolki podczas biegania można rozwiązać, analizując nawyki żywieniowe i hydratacyjne, szczególnie przed treningiem, warto ograniczyć spożycie płynów bezpośrednio przed biegiem, dając organizmowi czas na ich przetworzenie, należy również przyjrzeć się spożywanym pokarmom, unikając ciężkostrawnych i bogatych w błonnik przed aktywnością fizyczną, istotne jest stopniowe zwiększanie intensywności treningów, dając ciału szansę na adaptację, pomocne może być również skupienie się na prawidłowym oddychaniu podczas biegu, synchronizując oddech z ruchem, warto także rozważyć wizytę u lekarza lub dietetyka, aby wykluczyć inne potencjalne przyczyny kolki, takie jak nietolerancje pokarmowe lub problemy z układem trawiennym, pamiętajmy o rozgrzewce przed każdym biegiem, przygotowując mięśnie do wysiłku, obserwacja reakcji organizmu na różne czynniki i dostosowywanie strategii żywieniowej oraz treningowej jest kluczowe dla eliminacji problemu kolki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close