Mój pies lnieje co robić?

Pytanie na forumODP
Mój pies lnieje co robić?
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-20 09:28:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:15:48
ID: 6581f01f6b2fa

Mój pies strasznie linieje. Dostaje karmę z najwyższej półki, ale to nie pomaga. Sierść wychodzi mu całymi puklami. Zastanawiam się, co robić, żeby mu pomóc. Zostawia sierść wszędzie, wystarczy, że przejdzie koło moich nóg, a już zostają na nich jego kłaki. Pies ma już swoje lata, nie wiem czy linieje ze względu na wiek czy ze względu na chorobę.

Porada

Nadmierne linienie psa, mimo wysokiej jakości karmy, wymaga pilnej konsultacji weterynaryjnej, aby wykluczyć problemy zdrowotne lub chorobowe, szczególnie biorąc pod uwagę wiek zwierzęcia. Lekarz weterynarii przeprowadzi szczegółowe badania, w tym analizę sierści oraz skóry, co pozwoli zdiagnozować przyczynę intensywnego wypadania włosów. Po postawieniu diagnozy, możliwe będzie wdrożenie odpowiedniego leczenia lub suplementacji, na przykład preparatami wspomagającymi kondycję sierści, takimi jak kwasy omega-3 czy biotyna. Regularne szczotkowanie specjalnymi narzędziami do wyczesywania podszerstka również może znacząco ograniczyć ilość wypadającej sierści w domu, jednak kluczowe jest ustalenie medycznego źródła problemu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close